Onderhoud & reparaties - De Kortingknaller B.V.
N

Veel direct leverbaar!

Zeer goede service!

Tegen kostprijs en binnen twee weken bezorging in Nederland!

Onderhoud en reparaties van massief houten meubelen: een compleet overzicht.

 

Massief houten meubilair, een natuurproduct dat warmte en unieke schoonheid toevoegt aan elke leefruimte, heeft speciale zorg nodig om zijn charme en functionaliteit te behouden vanwege zijn gevoeligheid voor omgevingsfactoren.
In dit artikel krijgt u uitgebreide tips over het onderhouden en eventueel repareren van uw massief houten meubelen.

 

Omgevingsfactoren: temperatuur en vochtigheid.

 

  • Houten meubelen kunnen reageren op veranderingen in de temperatuur en vochtigheid door te krimpen of uit te zetten, wat weer kan leiden tot scheuren of vervorming.
  • Het beste is om een dagtemperatuur van ongeveer 21 graden Celsius en een nachttemperatuur van ongeveer 14 graden Celsius te handhaven.
  • De ideale luchtvochtigheid in uw huis ligt tussen de 40 en 60%.
  • U kunt een hygrometer gebruiken om de luchtvochtigheid te controleren en indien nodig een luchtbevochtiger of waterbakjes op de verwarming gebruiken om de vochtigheid op peil te houden.

 

Behoud van uw meubelen en het voorkomen van schade.

 

Het is belangrijk om houten meubelen te beschermen tegen direct zonlicht en warmtebronnen, die het hout kunnen verkleuren of beschadigen. Gebruik onderzetters of viltjes om vlekken of kringen te voorkomen en vermijd het gebruik van plastic of rubber materialen die weekmakers bevatten, omdat deze het hout kunnen aantasten. Het regelmatig verplaatsen van eventuele decoraties is ook aan te raden om plaatselijke verkleuring te voorkomen.

Als het nodig is om uw meubelen te verplaatsen, maak ze dan eerst leeg en til ze op om onnodige druk op de verbindingen te vermijden. Het verslepen van meubelen kan zowel de meubelen als de vloer beschadigen.

 

Reparatie van scheuren in hout met houtplamuur of houtvulmiddel.

 

Om scheuren in uw houten meubelen te herstellen, kunt u allereerst gebruik maken van opvulmiddelen zoals houtplamuur of een ander type houtvulmiddel. Deze producten zijn verkrijgbaar in doe-het-zelf zaken of online webwinkels, aangeboden in verschillende kleuren en tinten. Zorg ervoor dat u een kleur kiest die het beste past bij uw houten meubelstuk.

Eenmaal aangeschaft, kunt u het opvulmiddel over de scheur verspreiden met behulp van uw vinger of een stokje. Zorg ervoor dat u de hele scheur vult met het plamuur of vulmiddel. Strijk vervolgens het oppervlak glad met een beitel of ander gereedschap. Laat het middel drogen en schuur het vervolgens lichtjes op. En daar heb je het, de scheur is verdwenen!

 

Reparatie van gescheurd hout met kneedbaar hout.

 

Naast de eerder genoemde middelen, kunt u ook kneedbaar hout gebruiken voor de reparatie. Dit product is ook verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten en volgt dezelfde toepassingsmethode als hierboven beschreven.

 

Extra stappen om scheurvorming te voorkomen.

 

We streven ernaar het ontstaan van scheuren in onze meubelen zoveel mogelijk te verminderen. Daarom wordt door onze leveranciers, vóór de productie van de meubelen, het gebruikte hout extra gedroogd in speciale droogovens. Dit zorgt ervoor dat het vochtpercentage in het hout voldoende wordt verminderd, maar ondanks deze zorgvuldige procedure kan het echter niet volledig worden uitgesloten dat sommige houten meubelen scheuren.

 

Vragen? Neem contact op.

 

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over je houten meubelen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice, of kom eens langs in onze ruime showroom in Den Bosch.

Wij nemen altijd de tijd om je te voorzien van een deskundig advies!

De Kortingknaller B.V.